Blízký východ uzavřený vzdušný prostor
Michaela _8 napsal(a):Ahojte, večer mi přišel z ETIHAD e-mail, že mám 24 hodin na potvrzení změny v rezervaci v úseku AUH-NAR a NAR-AUH (Začátek celé rezervace je VIE). Když to prej do 24h nepotvrdím, tak mi nasypou kredity. Je to jen 5minutová změna času na letu 7.4.
Je jasné, že se Etihad snaží nacpat kredity cestujícím, aby si udělali místa v letadle nebo prodali lístky dráž. Nebo si chystají lepší prostor na zrušení letu, aby nemuseli dávat tolik refundů. Což je docela logické a pochopitelné.
Jde mi teď o to, že jsem si koupila už jiné letenky a hodilo by se mi tak vrácení peněž z ETIHAD.Nemáte někdo zkušenost s tím, že jste výslovně odmítli voucher i když šlo o tak malou změnu v rezervaci? Defakto bych nesouhlasila s novou smlouvou. Nebo..? Dá se toho nějak chytit?
Další možnost je schválit změnu a počkat, až let zruší, nebo prodlouží lhůtu pro zrušení, kterou mají zatím do 19. března.. Máte někdo věšteckou kouli? :D
Když ti to zruší, a je to let z EU, musí ti nabídnout refund (EU261).
Když to ti zruší, a dají kredity, nedodali ti službu, kterou sis zaplatila, tedy je požádáš o refund, a když odmítnou, postoupíš tu komunikaci bance v rámci žádosti o chargeback.
Ty poznámky o vyčůranosti bych přešel, jsou tady určití lidi, co kopou za korporáty, a podle nich bys jim měla odevzdat finanční prostředky a nechat si všechno líbit. Chudáček Etihad :-)
a máte to někdo osobně vyzkoušené?
Na jiném vlákně někdo psal, že se dnes dovolal a bylo mu sděleno, že změny menší jak 2h se považují za provozní změny a peníze nevrátí.
Nie s Etihad, ale mala som zmenu rádovo desiatky minút u nejakej leteckej v EÚ a tiež som chcela zmeniť a vrátiť peniaze no nešlo to. Vtedy bol nárok iba pri zmene o 1 hodiny skôr alebo viac hodín neskôr, neviem či sa niečo zmenilo.
Inak Qatar sa snažil koncom minulého týždňa dohodnúť so Saudskou aby mohli dočasne lietať cez Rijád, ale neviem či to je ešte stále plán alebo ako to pokračuje
nucene premisteny brumak napsal(a):
Ty poznámky o vyčůranosti bych přešel, jsou tady určití lidi, co kopou za korporáty, a podle nich bys jim měla odevzdat finanční prostředky a nechat si všechno líbit. Chudáček Etihad :-)
to neni o kopani za korporaty. to je o normalnim rozumu. i kdyz to legislativa (ktera je sama dost zmrsena, a to na vsechny strany) zdanlive umoznuje, tak podle me je proste chtit refund pri 5 minutach vycuranost.
krom toho, asi bychom se meli podivat do soudnich rozhodnuti/judikatum k eu261 - nejspise existuje judikat, ktery presne tento pripad marginalnich zmen resi, a to tak trosku v neprospech cestujiciho.
napr. lufthansa ma primo ve svych tc to, ze refund pri techto situacich nenabizi (refund je mozny jen pri zmene vice jak hodinu dopredu nebo vice jak dve hodiny pozdeji eventualne dokonce pet hodin, pokud ke zmene doslo v den letu) - a jsem si tak jist, ze pokud by aktualni judikatura toto neumoznovala, tak ji to neprojde.
Ale M. píše, že při nepotvrzení do 24h jí to zruší. To není "marginální změna", a těžko bude nějaká legislativa upravovat, že musíš denně sledovat email, aby ti nezrušili letenku.
Takže jestli ji nechce, ať jí to zruší, myslim, že v tomhle případě nebude chargeback tak náročnej. "Banko, zrušili mi letenku, refund odmítli, tady máš komunikaci, děkuji".
Oni to prostě zkouší, jak s lidma vyje... co nejlevněji.
nevim, skoly nemam - ale v dotazu tazatelky vidim touhu o refund oduvodnenou 5 minutovym posunem
Taky si myslím...neposkytli službu, místo ní samovolně dali kredity...já bych nepotvrzovala změnu, tady je šance na peníze zpět, když to potvrdí, je na stejném bodě jako do teď, tedy pokud to poletí, letenky propadnou a nedostane nic. Do 7.4. je daleko, bych se divila, kdyby se ještě nelítalo.
Lord Pitzbudka napsal(a):nevim, skoly nemam - ale v dotazu tazatelky vidim touhu o refund oduvodnenou 5 minutovym posunem
a přijde mi vubec divné, když chtějí potvrdit 5 minutový posun, to neni běžnye, normálně by poslali jen email o posunu.
Lord Pitzbudka napsal(a):nevim, skoly nemam - ale v dotazu tazatelky vidim touhu o refund oduvodnenou 5 minutovym posunem
já v tom vidim touhu Etihadu nedat ani letenku ani refund, a ještě si zavázat lidi k budoucímu využití služeb, o které nestojí. Dobrý vidět, jak se chová "prémiový dopravce".
Bear napsal(a):Tak se dnes ráno probudím a koukám, že mám zrušený poslední segment z DOH do VIE (ještě včera u Qatar hlásil o.k. stav). Zítra se dostanu na letiště DPS (odlet 12.3. po půlnoci do DOH je dnes stále o.k.), co mohu očekávat za nabídku od Qatar? Kromě refundace samozřejmě. Zatím nemusím pár dnů zpoždění hrotit, týden už ale začne být trochu problém.
Nějaké tipy? Co se tohoto problému týče, je to bohužel má první zkušenost.
Spousta lidí v JV Asii, co má letenky od Etihad, Qatar, ad. řeší problémy s rebookingem cesty zpět. Ale oni těžko mohou ten rebooking umožnit, protože neví od kdy budou zase lítat a nemají tak vypsané lety, může to být pár dní i pár týdnů.
Kdo potvrdil refund, ten zase nemůže sehnat letenku za rozumné peníze.
Tady záleží asi na tom, jak moc a rychle potřebuje být kdo doma....
No právě, chtějí si nechat co největší cashflow. Nechci to zrušit z důvodu 5 min, ale že důvodu že nutí do voucheru. Už mi jeden drobný 5min posun udělali před vypuknutim toho všeho, ale to mi jen vyskocilo v aplikaci, zadny mail o 24h lhůtě nebo kreditu tehdy nepřišel.
Na druhou stranu Lufthansa minimálně ještě do minulého roku, kdy jsem to řešil naposledy, umožňovala i při 5 minutové změně komplet překopat itinerář za podmínky zachování výchozí a cílové destinace. Čili nebyl problém pokrátit přestup, natáhnout přestup, změnit letiště přestupu v rámci skupiny nebo úplně posunout termín na daleko víc lukrativnější a standardně o mnoho dražší.
Michaela _8 napsal(a):No právě, chtějí si nechat co největší cashflow. Nechci to zrušit z důvodu 5 min, ale že důvodu že nutí do voucheru. Už mi jeden drobný 5min posun udělali před vypuknutim toho všeho, ale to mi jen vyskocilo v aplikaci, zadny mail o 24h lhůtě nebo kreditu tehdy nepřišel.
jak nuti do kreditu? berte ten kredit jako projev dobre vule.
tak by vam nemuseli dat nic a nechat petiminutovy posun a tvarit se, ze se nic nedeje. coz by, mimochodem, bylo relevantni.
EU261: If your flight is cancelled you have the right to choose between reimbursement, re-routing or return.
Budka: berte ten kredit jako projev dobre vule.
Lord Pitzbudka napsal(a):krom toho, asi bychom se meli podivat do soudnich rozhodnuti/judikatum k eu261 - nejspise existuje judikat, ktery presne tento pripad marginalnich zmen resi, a to tak trosku v neprospech cestujiciho.
Tak znovu - a tentokrát jednodušší čestinou - a znovu pro jistotu s citací toho, co jsem psal - k EU 261 existuje nespočet judikátů, které upřesnuji implementaci EU 261 v různých specifických případech, protože EU 261 je velmi obecná regulace a ve své základní podobě prakticky neimplementovatelná - a to protože zcela ignoruje řadu případů.
Není v mých silách je sledovat, znám jich jen zlomek - nicméně vzhbledem k tomu, co má Lufthansa (a nejen ta, ale i jiné evropské společnosti ) ve svýcbh T&C, jsem si na 99% jist, že existuje rozhodnutí, které toto "univerznální" právo na refund v případě změny času letu o pět minut potlačuje.
Mimochodem, pokud mi něco neuniklo, tak v případě tazatelky NEJDE o zrušení letu, ale změnu času letu o pět minut. Takže proč sem pořád taháš zrušení letu?
v případě tazatelky jde o výhrůžku zrušení letu, pokud do 24 hodin nepotvrdí tu pětiminutovou změnu. Četls, co psala?
"Ahojte, večer mi přišel z ETIHAD e-mail, že mám 24 hodin na potvrzení změny v rezervaci v úseku AUH-NAR a NAR-AUH (Začátek celé rezervace je VIE). Když to prej do 24h nepotvrdím, tak mi nasypou kredity. "
Všiml sis té vytučněné části v přípsěpvku tazatelky?
Nemáte někdo zkušenost s tím, že jste výslovně odmítli voucher i když šlo o tak malou změnu v rezervaci?
což chápu tak, že tazatelka chce odmítnout kredity a chce refund kvůli 5 minutám.
Ostatně, tutéž myšlenku tazatelka potvrzuje i o několik příspěvků dále, kde (cituji)
Na jiném vlákně někdo psal, že se dnes dovolal a bylo mu sděleno, že změny menší jak 2h se považují za provozní změny a peníze nevrátí.
Omlouvám se , možná blbě chápu, ale na mě to působí jako spekulace na "vrácení peněz kvůli 5 minutovému zpoždění".
Jo, možná to čtu blbě.
nucene premisteny brumak napsal(a):v případě tazatelky jde o výhrůžku zrušení letu, pokud do 24 hodin nepotvrdí tu pětiminutovou změnu. Četls, co psala?
"Ahojte, večer mi přišel z ETIHAD e-mail, že mám 24 hodin na potvrzení změny v rezervaci v úseku AUH-NAR a NAR-AUH (Začátek celé rezervace je VIE). Když to prej do 24h nepotvrdím, tak mi nasypou kredity. "
a vypadl mi odstavec - ne , zadnou vyhruzku tam nevidim
vidim tam ze ma na vyber, bud poleti o pet minut pozdeji, nebo nepoleti a dostane vouchery. pro me vec nad ramec povinnosti.
u lufthansy by ji zmenili let o pet minut a zadnou volbu by nemela.
ty stale operujes s tim, ze jde o zruseni letu aerolinkou. to ale tento pripad neni.
Já taky ani nepopírám že této situace chci využít a že by se mi to hodilo do krámu. Ještě když ETIHAD dělá takovou evidentní čistku.
Ptala jsem se jestli se toho dá nějak chytit, abych nemusela čekat, jestli lhůtu na refund prodlouží nebo zruší let. Už tak jedu dost ruletu a ráda bych ji samozřejmě vyhrála..
A ano, už mi tento let byl asi měsíc zpět lehce změněn, ale žádný výhrůžný mail jsem nedostala.
Lord Pitzbudka napsal(a):[citace="nucene premisteny brumak"]
v případě tazatelky jde o výhrůžku zrušení letu, pokud do 24 hodin nepotvrdí tu pětiminutovou změnu. Četls, co psala?
a vypadl mi odstavec - ne , zadnou vyhruzku tam nevidim
vidim tam ze ma na vyber, bud poleti o pet minut pozdeji, nebo nepoleti a dostane vouchery. pro me vec nad ramec povinnosti.
u lufthansy by ji zmenili let o pet minut a zadnou volbu by nemela.
ty stale operujes s tim, ze jde o zruseni letu aerolinkou. to ale tento pripad neni.
[/citace]
možná jsi jedinej, kdo to vidí jako volbu. Ještě nějaký dopravce dává zvolit "buď do 24h potvrdíte, nebo máte bezcenný kredity"? Co když někdo nebude ten den u mailu? Všechno cajk?
Michaela _8 napsal(a):Já taky ani nepopírám že této situace chci využít a že by se mi to hodilo do krámu. Ještě když ETIHAD dělá takovou evidentní čistku.
Ptala jsem se jestli se toho dá nějak chytit, abych nemusela čekat, jestli lhůtu na refund prodlouží nebo zruší let. Už tak jedu dost ruletu a ráda bych ji samozřejmě vyhrála..
A ano, už mi tento let byl asi měsíc zpět lehce změněn, ale žádný výhrůžný mail jsem nedostala.
nechci je nijak hajit (nemam etihad rad, jsou to hajzlici), ale tady bych to videl uplne jednoduse - maji jednu sablonu emailu a procesu pro akceptaci zmeny, kterou genericky prohani vsechny zmeny letu.
motivace je jasna - aby pri zmenach co nejdriv vedeli, kdo poleti a kdo nepoleti a volna mista mohli nabidnout at k prodeji, nebo rebooku jinym, tak proces otocili z opt-out na opt-in.
no a nekdo premejslel necim jinym, nez hlavou (nebo vubec nepremyslel) a neuvedomil si, ze jim do toho spadnou i zmeny o pet minut. v sw to odlisit muze byt taky zmena implemetace trvajici eva, tri tydny.
ve vasem pripade, kdy jste tuto vec “odchytila” vcas to vnimam tak jak vnimam.
kdyby se vam to stalo jako cloveku, ktery nemel v zahranici moznost checkovat maily, a prosvihl to, vnimal bych to jinak.
Jeste taková sranda..pri procházení v aplikaci jsem ted pri jednom kroku dala zpět nebo neco takového, a objevila se mi tato stránka.. Pak uz tam nebyla. Zeby příprava na dalsi kroky..?
:D operace zpet dela problem minimalne polovine webu, ktere znam a pouzivam. z toho si nic nedelejte.